15 Ocak 2012 Pazar

DAHA AZ EŞYA DAHA ÇOK MUTLULUK MU ?




Geçtiğimiz günlerde facebookta bir arkadaşımın paylaştığı "Daha az eşya daha çok mutluluk "isimli videoyu görünce Viyana' daki modern tasarımların olduğu bir sergide gördüğümüz oda tasarımı aklıma geldi. Videoda tasarımcı ve sanatçı Graham Hill de daha az eşyanın mutlu olmamızı sağladığını savunuyor.Fotoğrafta göreceğiniz gibi bu çalışmada da , uyuma, depolama, dinlenme elemanları, hatta piyano birbirleriyle bağlantılı çözümlenmiş ve tek renk kullanılarak uygulanmış. Yani teorik olarak tuvaleti de dahil edersek yaklaşık 20 m2 lik bir alanda rahatlıkla yaşayabiliriz.



Üzerinde çalıştığımız projelerde -özellikle ofis, mağaza, iş merkezlerinde-az mobilya, net hatlar kullanmayı savunmama rağmen; iyi niyetli bir " biriktirici " olarak bana küçük alanlar pek yetememiştir. Hobiler ve meslekten dolayı saklanacak onca kalem, kağıt, broşür, promosyonlar, kitaplar, kutular, ıvır zıvır vs. vs. olduğu sürece nasıl sığabilirim ki?


Yılın belli günlerinde köklü bir temizlik harekatına girişiyorum bazen. Bünyede bir hafifleme, rahatlama hissediyorum. Ama yıllardır kullanmadığım bir eşyaya hemen temizliğin ertesinde ihtiyacım olunca bu rahatlama yerini pişmanlığa bırakıyor. Tekrar yenileri biriktiriliyor, bir süre sonra ayıklama yapılıyor, birikiyor...böyle bir kısır döngü anlayacağınız.

GUSTAV KLIMT 1862-2012

Doğumunun 150. yılı olması sebebiyle Viyana' da 2012 yılı ünlü ressam Gustav Klimt' in senesi olarak kutlanacak. Biz de 2012 yılının ilk günü bu şehirde olduğumuz için kutlamalardan nasibimizi aldık. Başımızı nereye çevirsek Klimt desenli bir obje, afiş, haber görmek kaçınılmazdı. Zaten Viyana' da birbirinden değerli çok sayıda müze bulunuyor. Biz de gitmişken itinayla çoğunu gezip kendimizi sanat uğruna harap ettik:) Şaka bir yana kitap ve afişlerden bildiğimiz eserleri yakından görmek hakikaten çok farklı. Yolu bu taraflara düşeceklerin özellikle Mumok, Mak ve Albertina' daki sergileri kaçırmamalarını öneririm. Klimt ile ilgili en önemli görseller (meşhur The Kiss tablosu ve diğerleri)Belvedere Sarayı' nda ve Leopold Müzesi' nde bulunuyordu. .



Ayrıca Josef Hoffmann, Koloman Moser ve Otto Wagner ile yaptığı ortak çalışmaları da yakından görme imkanımız oldu. Bu isimlerin mimari ve mobilya tasarımı konusundaki katkılarını özellikle sanat ve mimariyle ilgiliyseniz az çok biliyorsunuzdur. Viyana modern sanatının ve mimarisinin başlıca isimlerinden olan Klimt, Moser, Hoffmann ve Wagner ;Viyana "Secessionist" leri diye adlandırılan muhafazakar sanata alternatif üreten, art nouveau öğeler de barındıran modernist bir akıma öncülük yaptılar. Mimari, sahne tasarımı, mobilya, resim, tekstil, cam, seramik ve benzeri birçok sanat alanına sayısız yeni tasarım kazandırdılar.
Yukarıda gördüğünüz takım Moser' in ve Hoffmann' ın tasarımı olan mobilyalardan. Aşağıdaki cam takım ise Hoffman' ın bu alandaki sayısız tasarımlarından biri. Bu cam ürünler hala Lobmeyr isimli firma tarafından üretilip satılmaktaymış.


TEKRAR MERHABA



Öncelikle 2012 yılının hepinize bol şans, sağlık, mutluluk getirmesini ve bereketli geçmesini dilerim. Son yazımı yazmamın üzerinden epeyce zaman geçmiş. Bu sırada hayatımızda çeşitli mutluluklar, hüzünler, işler, koşturmacalar, devam eden yüksek lisans eğitimi, seyahatler ne arasanız vardı. Şimdi yeniden yazmaya başladım ve sizlere yeri geldikçe bunlardan bahsedeceğim. 2011 yılı gerçekten hareketli bir yıldı. Bol bol seyahat ettik,çalıştık. Bu yüzden de benim için çok çabuk geçtiğini söyleyebilirim. Zaten yaşlar ilerledikçe mi bilmem, günler saatler bir su gibi akıyor derler ya öyle bir his oluşuyor bende.


2011'i uğurlarken yine ailelerimizle beraberdik.Eşimin ailesini ziyaret, sonra annem babam kardeşimle güzel bir yemek, biraz müzik, dans ve ertesi sabah erkenden Avusturya' ya yolculuk.


Diğer yazımda bu yolculuğun detaylarını bulabileceksiniz. Bu kısa yazı tekrar merhaba ve kendimi hatırlatma yazısı olsun :)