15 Ocak 2012 Pazar

GUSTAV KLIMT 1862-2012

Doğumunun 150. yılı olması sebebiyle Viyana' da 2012 yılı ünlü ressam Gustav Klimt' in senesi olarak kutlanacak. Biz de 2012 yılının ilk günü bu şehirde olduğumuz için kutlamalardan nasibimizi aldık. Başımızı nereye çevirsek Klimt desenli bir obje, afiş, haber görmek kaçınılmazdı. Zaten Viyana' da birbirinden değerli çok sayıda müze bulunuyor. Biz de gitmişken itinayla çoğunu gezip kendimizi sanat uğruna harap ettik:) Şaka bir yana kitap ve afişlerden bildiğimiz eserleri yakından görmek hakikaten çok farklı. Yolu bu taraflara düşeceklerin özellikle Mumok, Mak ve Albertina' daki sergileri kaçırmamalarını öneririm. Klimt ile ilgili en önemli görseller (meşhur The Kiss tablosu ve diğerleri)Belvedere Sarayı' nda ve Leopold Müzesi' nde bulunuyordu. .



Ayrıca Josef Hoffmann, Koloman Moser ve Otto Wagner ile yaptığı ortak çalışmaları da yakından görme imkanımız oldu. Bu isimlerin mimari ve mobilya tasarımı konusundaki katkılarını özellikle sanat ve mimariyle ilgiliyseniz az çok biliyorsunuzdur. Viyana modern sanatının ve mimarisinin başlıca isimlerinden olan Klimt, Moser, Hoffmann ve Wagner ;Viyana "Secessionist" leri diye adlandırılan muhafazakar sanata alternatif üreten, art nouveau öğeler de barındıran modernist bir akıma öncülük yaptılar. Mimari, sahne tasarımı, mobilya, resim, tekstil, cam, seramik ve benzeri birçok sanat alanına sayısız yeni tasarım kazandırdılar.
Yukarıda gördüğünüz takım Moser' in ve Hoffmann' ın tasarımı olan mobilyalardan. Aşağıdaki cam takım ise Hoffman' ın bu alandaki sayısız tasarımlarından biri. Bu cam ürünler hala Lobmeyr isimli firma tarafından üretilip satılmaktaymış.


Hiç yorum yok: