10 Nisan 2012 Salı

BÜYÜK USTA MİMAR SİNAN'IN VEFATI

Mimar Sinan 1490 yılında Kayseri' nin Ağırnas Köyü' nda doğup 9 Nisan 1588 yılında İstanbul' da vefat etmiş. Mezarı Süleymaniye Külliyesi' nde bulunuyor.
Mimarlık dönemine ait bilinen eserleri : 84 camii, 53 mescit, 56 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 hamam... yani saymakla bitmeyecek bir üretim. 
Hiçbir eseri diğerine benzemez. Hepsi de güzel ve özel. Şu anda içinde bulunduğumuz inşaat çılgınlığında uygulanan binlerce projede hala kullandığı yapı tekniklerinden faydalanıp bir çoğunu günümüz teknolojisine rağmen kopyalayamıyoruz bile.
Mimar Sinan, bu hafta boyunca doğum yeri olan Ağırnas' ta ve Kayseri' deki üniversite ve kültür merkezlerinde düzenlenen " Mimar Sinan Günleri " etkinliğiyle anılacak.  

Büyük ustaya borcumuzu mimarlık, kültürel ve doğal değerleri koruyarak ve onun eşsiz eserlerine saygı göstererek ödeyebileceğimizi düşünüyorum.

Geçen sene Edirne' ye yaptığımız günü birlik gezide çekilen bu fotoğraf ustanın eserlerinden Selimiye Camii' ne ait. Osmanlı Padişahı II. Selim' in Mimar Sinan' a yaptırdığı camii Sinan' ın 90, bazı kitaplara göre 80 yaşında yaptığı ve en iyi eserim dediği yapıttır. 
Detaylı bilgi için :www.edirnevdb.gov.tr/kultur/selimiye.html 

Hiç yorum yok: