4 Temmuz 2013 Perşembe

"KEMALİYE - TARİHİ ÇARŞI" RESTORASYON PROJESİ

Geçtiğimiz aylarda üzerinde çalıştığımız  "KEMALİYE TARİHİ ÇARŞI " projesi Haziran 2013' de Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu tarafından onaylandı.
Büyük beğeni kazanan projemizin uygulamasının da başarılı bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyoruz.Böylelikle ilçenin sosyal yaşamına ve turizm hareketine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

Kemaliye Tarihi Çarşı alanı ilçenin 10 mahallesinden biri olan Dörtyolağzı Mahallesi sınırları içinde yer alır % 30 – 45 eğimli arazi, çarşının konumlandığı alanda düzleşerek yerleşim alanının diğer yerlerine oranla daha olumlu yapılanma koşulları sağlar. 
Özgün durumunda çarşıda 3 meydan bulunmaktaydı. Bunlar Söğütlü Meydanı, Buğday Meydanı ve Hacı Evliya Meydanı’dır. Eski dükkanların arazi üzerindeki konumu mevcut yol düzenleri araziye paralel ve dik yolların düzenleri bu meydanlara göre gelişmiştir. Dükkanlar, bu yolların ve meydanların yanlarında sıralanır. Yollar, cami, hamam, çeşme gibi yapılarla sonlanır.


Mevcut durumda çarşıda bakkal, tuhafiye, kasap, fırın, sobacı, manav, derici, lokanta, berber, terzi,kırtasiye, elektrikçi,otobüs yazıhanesi, hediyelik eşya, pastane, balıkçı, eczane, nalbur, otel-lokanta, demirci, taksi-minibüs yazıhanesi, beyaz eşya, çeyiz, marangoz v.b. olmak üzere çeşitli esnaf bulunmaktadır. Günümüzdeki tasarım, zaman içinde gelişi güzel mekan ihtiyacı ortaya çıktıkça eklenen birimlerden oluşmaktadır.  Yeni tasarım aşamasında çarşı bir bütün olarak ele alınmış, projenin özgün dokusuyla uyum sağlamasına özen gösterilmiştir.
Uzun yıllardan günümüze Kemaliye kültürünün yaşayan parçası olan Kemaliye Tarihi Çarşısı' nın restorasyonuyla tarihi mirasın gelecek nesillere taşınması, kentsel koruma alanında gerçekleşmiş olacaktır. Dükkanların mal sahiplerince kullanımları devam edecek veya farklı kişiler tarafından işletilebilecektir. Eski işlevi depo olan dükkanlar onarımlarının yapılmasıyla yeni işlevlerinde yöresel yemek lokantası, el sanatları atölyesi, kültür evi, hediyelik eşya dükkanı gibi fonksiyonlar verilerek bölge kültürünün yaşatılması sağlanacaktır.

RÖLÖVELER




RESTORASYONLAR






Hiç yorum yok: