1 Ekim 2012 Pazartesi

TKB BURSA BULUŞMASINDA ÖRNEK BİR KÖY: APÇAĞA


Kültür Birlikteliğini oluşturan TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’nin (TKB) olağan toplantılarından biri olan "Kırsal Yaşam, Kırsal Mimari Sempozyumu”  06-09 EYLÜL 2012 tarihleri arasında Bursa' da gerçekleşti. Toplantıda kentler için hayati önem taşıyan kale-çarşı-mahalle üçlüsünün ardından “kentleri besleyen”, geleneksel yaşam kültürünün hâlâ rengini koruduğu köyler gündeme getirilmiş oldu.

Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyumda yerli ve yabancı uzmanlar kadar köylerini yaşatmaya çalışan değişik kesimlerden temsilciler de söz aldı.

Özgün mimarisi ve doğasıyla daima gündemde olan APÇAĞA Köyü  bu sempozyumda tüm Türkiye' den seçilen 4 köy arasındaydı.

1.      CUMALIKIZIK  (Yıldırım-Bursa)
2.      YÖRÜK KÖYÜ  (Safranbolu/ Karabük)
3.      DARKALE         (Soma/ Manisa)
4.      APÇAĞA           (Kemaliye/ Erzincan)


07.EYLÜL 2012 günü “ APÇAĞA’DA KIRSAL YAŞAM VE KIRSAL MİMARİ”  konu başlığı ile yapılan sunumda  köyün zengin kültürel değerleri ve yaşam biçimi aktarıldı. Firmamız tarafımızdan rölöve ve restorasyon projeleri hazırlanan Yakupağa Konağı ve yeni yapı örneklerinden köy fırını,kır kahvesi ve  Ahmet Kutsi Tecer Müzesi projeleri de görsellerle sunuldu.


Oturum; “Köylerde Koruma ve Yaştma Örnekleri” olarak TKB. Başkanı ve aynı zamanda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Dr.Asım GÜZELBEY tarafından yürütüldü.

Sempozyum Prof. Dr.Metin Sözen' in değerlendirmesiyle sona erdi. " Bu toplantının canlı olmasının nedeni köylerin sahiplerinin köye emek verenlerin burada olmasıdır. " diyerek konuşmasına başlayan Sözen şöyle devam etti." Dünkü ilişkiler ağını bilmediğimiz zaman köyümüzü de kasabamızı da kentimizi de büyük şehri de anlayamayız. Büyük resmi görmek zorundayız. Halk bu köylerde bu kentlerde beraber oturmak bu bereberliğin gücünü göstermek istiyor. Köylerden başlamayan hayat büyük şehirlerde hüsrana uğrar. Köyden kopanlar büyük şehirlerin varoşlarında hayatlarının zorlu anlarını geçirir. Bu yüzden tepeden tırnağa yeni bir Türkiye' nin düşünü kurmak zorundayız. "

Hiç yorum yok: