30 Mart 2012 Cuma

CAM OCAĞI VAKFI

Mimari projelerde kullanabileceğimiz en özel ve güzel malzemelerin başında cam geliyor.
Renkli, saydam, dokulu, sade her çeşidini doğru bir tasarımla birleştirdiğimizde ortaya gerçekten harikalar çıkıyor. 

Bu yağmurlu ve karanlık günde ofisin camından dışarı bakıp yağmuru seyrettiğim 1-2 dakikanın ardından; cam tasarımıyla ilgili sitelerden birinden gelen maile bakarken sonbaharda bir hafta sonu gittiğimiz Riva'daki Cam Ocağı Vakfı aklıma geldi. 
Sizlerle paylaşmayı atlamışım. Hemen  yazmalıyım diye düşündüm. 

Burası bir cam ve sanat merkezi. Konum olarak Riva deresinin hemen yanında. Şile yolundan devam edip Ömerli yol ayrımından saparak ulaşabiliyorsunuz. Yol zaten çok keyifli, ormanın ve yemyeşil arazilerin arasından piknik alanlarını geçerek varıyorsunuz. Büyük bir atölye, sergi salonları, kafeteryası, 2 mağazası ve bahçesiyle çok hoş vakit geçirebileceğiniz bir yer.
 Zaman zaman atölyeler, eğitimler, seminerler de olan bu mekanda isterseniz kendi cam objenizi cam ustalarının eşliğinde yapmanız da mümkün. 

Camın işlenişine gelince; ilk yöntemde sıvı halde olan malzeme fırından alınarak biraz üflendikten sonra soğumaya başlıyor ve tekrar erimiş cama batırılarak daha büyük bir form verilebiliyor. 


Kepçeleme yöntemi olarak bilinen ikinci yöntemde ise cam, kepçede küre haline getirilirken soğutuluyor ve sürekli döndürülerek cama kepçe içinde istenilen form veriliyor. 



İstenilen sıcaklığa geldiğinde de üfleme işlemi yapılıyor. İstenilirse serbest olarak istenirse kalıp içine üflenerek son şekli veriliyor. Biz seyrettiğimiz uygulamada metal kalıpların içine camı bir hamur gibi yerleştirip şekillendirdiler. Camın renklendirilmesi ise bu aşamaların herhangi birinde kristal haldeki özel cam boyalarının kullanılmasıyla oluyor.





















Cam Vakfı' nın atölyesinin hemen yanında çok şık bir kafeteryası da var. Kahvenizi içerken atölyedeki çalışmayı izleyebiliyorsunuz. Nereye baksanız camdan yapılmış enteresan objelere rastlamanız mümkün. Ama bu fotoğraflar biraz karanlık çıkmış :(


Bu da benim mağaza kısmında renk renk aksesuarların içinde kendimi kaybetmiş halimin fotoğrafıdır:)












Hiç yorum yok: