1 Aralık 2008 Pazartesi

RESTORASYON PROJELERİMİZ

uygulamalardan bir örnek

Daha önce burada sizlere Kemaliye' deki tescilli tarihi 5 ev için hazırladığımız projelerden bahsetmiştim. 2008 yılı yazında bu evlerin restorasyon projelerini takip ediyorduk. Uygulamalar bizlerin denetiminde , mahalli ustaların özverili işçiliğinde, ev sahiplerinin kişisel çabalarıyla hızlı bir şekilde tamamlandı. Böylece Kemaliye de bir ilk gerçekleşti ve Kemaliye’ mizin eşi bulunmayan özgün sivil mimarlık örneklerinden ilk grubun Kültür Bakanlığı yardımı ile korunması ve onarılması için gerekenler yerine getirilmiş oldu.

Yapılan yardımın miktarı tabii ki Kemaliye evlerinin mimari özelliği, işçiliği, malzemesi ve büyüklüğü düşünüldüğünde yeterli değildi. Ama şimdiye kadar ev sahiplerinin kendi olanaklarıyla korumaya çalıştıkları yaklaşık 100-300 yıllık eserlerimizin belli bir süre daha korunabilmesi için önemli bir katkı sağlamış oldu. Çatı kaplamaları değiştirildi, cephe ahşap kaplamaları onarıldı, bazı kapılar ve pencere doğramaları yenilendi. Böylece evlerin çehreleri değişti.

Bu sene de mimari özelliği ve doğasıyla her geçen gün hakettiği ilgi ve özenin gösterilmeye başlandığı Kemaliye' nin tarihi dokusunun korumasına katkı sağlamak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yine önemli ve değerli 8 evin daha onarılması amacıyla proje çalışmalarımızı tamamladık. 5 ay süren zorlu ve detaylı proje çalışması döneminden sonra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ na sunduğumuz dosyamız onaylandı ve bu evler de restorasyon için yardım almaya hak kazandılar. Bütün bu gelişmelerden sonra yerel halkın sonuçlanan somut restorasyon çalışmalarını görüp etkilendiklerini farkettim. Bizlerin ve koruma bilincine sahip halkın her geçen yıl yapacağı çalışmalar ile; yıllardır doğası ,evleri ve kültürülye adından söz edilen Kemaliye, çok yakında Türkiye' nin sayılı açık hava müzelerinden biri haline getirecektir.



Hiç yorum yok: